Semak Hutang atau Blacklist Telco

loading...
Semak Hutang atau Blacklist Telco | Cara semak hutang atau nama anda yang "blacklist" dari telco seperti maxis, digi, celcom dan lain-lain khas untuk anda. Selalunya perkara ini akan terjadi apabila anda ingin menukar nombor telefon kepada telco lain contohnya dari maxis ke celcom. Anda tidak tahu nama anda sebenarnya blacklist telco. Jadi buang masa sahaja. Selesaikan dahulu, nama sudah clear dar blacklist baru tukar telco.

artikel berkaitana : Semak dan Kemaskini Bantuan Sara Hidup ( BSH ) 2020
artikel berkaitan : 

Cara SEMAK & Langgan Digi Internet Prepaid

Semak Hutang Telco

Disini terdapat pelbagai cara untuk mengenalpasti semakan blacklist telco tersebut antaranya :
 1. MNP (Mobile Number Portability). MNP merupakan salah satu cara untuk menukar ‘port’ telco nombor telefon anda kepada telco lain. MNP boleh dibuat di mana-mana service centre telco tersebut. Sekiranya MNP gagal, ada kemungkinan anda telah diblacklist oleh telco sebelum ini.
 2. Anda tidak boleh mendaftar postpaid dari mana-mana telco. Ini bermaksud, nama anda telah di blacklist oleh mana-mana telco di Malaysia.
 3. Semakan Kredit Pembekal Perkhidmatan. Anda boleh membuat semakan disini : https://herotelco.com/blacklist atau https://mcredit.u.com.my/microcredit/epsmf/apply/mf/microFinancingFlow?execution=e1s5
 4. Anda boleh menyemak dengan memasukkan nombor kad pengenalan anda dan submit. Sekiranya anda dipaparkan ke bahagian pengisian borang, bermaksud anda tidak di blacklist oleh telco.Sekiranya anda diblacklist oleh telco, paparan mungkin adalah seperti dibawah :

Gambar diatas bermaksud anda telah diblacklist oleh Maxis, maka anda perlu selesaikan tuntutan tersebut untuk membersihkan nama anda daripada di blacklist.
Semoga artikel Semak Hutang atau Blacklist Telco dapat membantu anda, semoga berjaya.

9 ulasan:

 1. Thanks atas perkongsian..memg senag

  BalasPadam
 2. kekdg kita pening kenapa time nak summit postpaid baru lepas tu tidak lepas,rupa-rupanya kita pernah kena blacklist .. pening

  BalasPadam
 3. Kenapa saya tak boleh masuk web tu ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. kami sudah update : https://herotelco.com/blacklist

   Padam
 4. kenapa tak boleh masuk link tu tu ye ??

  BalasPadam
 5. link expired..nanti kami akan update yang terkini..harap maaf ya

  BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.