Recents in Beach

header ads

Cara SEMAK Pendaftaran Perunding Hartanah Dengan Cepat Dan Pantas

Cara SEMAK Pendaftaran Perunding Hartanah Dengan Cepat Dan Pantas | Saban kali kita dengar banyak kes-kes penipuan yang membabitkan perunding hartanah tidak berdaftar di media sosial.Apabila berurusan dengan perunding hartanah, pastikan anda menyemak pendaftaran mereka dengan Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH).

Berunding dengan perunding hartanah yang sah memastikan urusan dibuat dengan selamat, telus dan amanah. Oleh kerana profesion ini ditadbir urus di bawah Akta Parlimen, perunding hartanah yang sah perlu mengikut piawaian dan ketetapan oleh LPPEH.

Ketetapan ini antara lain merangkumi aspek kod etika dalam urusan jual beli dan juga urustadbir kewangan.

Tutorial ini menunjukkan bagaimanakah cara memastikan anda berurusan dengan perunding hartanah yang sah.

1. Lihat Tag Pendaftaran Dan Dapatkan Kad Bisnes

Semasa berurusan dengan perunding hartanah, anda dinasihatkan untuk meminta mereka menunjukkan tag pendaftaran dengan LPPEH dan dapatkan kad bisnes mereka.

Ini adalah contoh tag. Setiap perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai tag ini. Dalam tag ini memaparkan butiran tentang perunding dan ejensi yang berkaitan. Ini termasuklah nombor daftar ejensi dan juga nombor daftar.

2. Semak Dengan Mengimbas Kod QR
Dengan menggunakan tag ini anda boleh mengimbas kod QR yang tertera. Jika perunding hartanah berdaftar dengan LPPEH, pengkalan data akan memaparkan butiran perunding hartanah tersebut.

3. Semak Melalui Laman LPPEH
Sebagai alternatif, anda juga boleh layari ke website www.lppeh.gov.my. Pada seksyen di sebelah kiri terdapat input di mana anda boleh membuat semakan.

1) Semak Pendaftaran Ejensi
Pertamanya kita akan semak dahulu pendaftaran ejensi. Kita mahu pastikan bahawa seorang perunding hartanah berkerja dengan ejensi yang sah. Dengan butiran yang diperoleh dari tag atau kad bisnes perunding hartanah:

Masukkan nombor daftar ejensi

  • Pilih opsyen ‘Estate Agent’, dan;
  • Tekan butang carian.
  • Jika ejensi tersebut berdaftar, paparan skrin akan memaparkan butiran ejen.


2) Semak Pendaftaran Perunding Hartanah
Kita akan menyemak pendaftaran perunding hartanah.

  • Tekan ‘Negotiator Search‘ di bahagian kiri, dan;
  • Masukkan no daftar. Anda juga boleh gunakan carian nama.
  • Setelah selesai, semak dan sahkan butiran.


Jika Tidak Berdaftar
Jika butiran ejensi atau perunding hartanah tiada dalam pengkalan data LPPEH, besar kemungkinan mereka adalah ejensi dan perunding hartanah yang tidak sah.

Selamat Mencuba ! Layari : http://www.lppeh.gov.my  untuk maklumat lanjut.

Catat Ulasan

0 Ulasan