Ahad, 13 Ogos 2017

Terbaru - Tarikh Pembayaran BRIM Fasa 3 Bulan OGOS Ditunda Pada Tarikh Lain. Sila Sebarkan

Terbaru - Tarikh Pembayaran BRIM Fasa 3 Bulan OGOS Ditunda Pada Tarikh Lain. Sila Sebarkan | Diketahui ramai sebelum ini bayaran ketiga BR1M 2017 akan dibayar bermula 15 Ogos 2017 kepada semua penerima BR1M 2017 yang layak. Br1m adalah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) merupakan satu bentuk bantuan sosial yang diperkenal oleh kerajaan Malaysia kepada kumpulan sasar yang telah dikenal pasti. Ia bermula pada tahun 2012 dan diuruskan oleh pelbagai agensi yang dipantau oleh kerajaan. Selain dianggap sebagai usaha kebajikan sosial, BR1M juga dilihat sebagai senjata politik Barisan Nasional dalam pilihan raya 2013 yang lalu. Kejayaan BR1M ialah mengekalkan kuasa politik Barisan Nasional di Putrajaya dan melumpuhkan kemaraan Pakatan Rakyat di Kedah & Perak.Namun, tarikh sebenar bagi bayaran BR1M 2017 telah pun diumumkan melalui laman web rasmi ebr1m dan tarikh pembayaran peringkat ketiga BR1M 2017 akan dibuat mulai 16 Ogos 2017 secara berperingkat.

Ini bermakna dalam tempoh 2 minggu lagi, penerima BR1M 2017 akan mendapat bayaran ke-3 BR1M 2017 masing-masing. Tahniah kami ucapkan!

artikel berkaitan :

BR1M 2017 - Cara Semak Status Permohonan dan Rayuan Brim 2017

Bagi yang masih menggunakan penerimaan BR1M 2017 melalui baucar (voucher), seperti biasa anda akan menerima 2 atau 3 hari lebih awal berbanding mereka yang menggunakan akaun bank.
Untuk bayaran terakhir BR1M 2017 ini, hanya kategori 01 & kategori 02 sahaja yang akan masing-masingnya akan menerima RM400 dan RM300.

Jangan lupa untuk mengemaskini butir peribadi anda untuk BR1M 2018 yang akan datang & dengar cerita bayaran akan dinaikkan.
Tarikh yang tepat pengkreditan duit BR1M kepada penerima akan dimaklumkan oleh kerajaan menerusi Kementerian Kewangan Malaysia (MOF)

Pemohon disarankan melayari Portal Rasmi e-BR1M https://ebr1m.hasil.gov.my kerana sebarang maklumat terkini akan dimaklumkan dalam Portal rasmi tersebut
Sila ambil perhatian terhadap setiap pemberitahuan. Peringatan yang dinyatakan dalam Portal Rasmi e-BR1M.

Jadilah pengguna internet yang bijak dengan mendapatkan maklumat dari sumber yang tepat dan sahih.

Selain itu, tarikh tersebut turut akan dikemaskini oleh MYsumber dalam ruangan jadual di atas serta maklumat terkini yang berkaitan. Harap maklum

Agihan BR1M 2017 mengikut tarikh pembayaran adalah tertakluk kepada perubahan. Sebarang perubahan akan dikemaskini dengan kadar segera

****************************************************************************

Pengkreditan Duit BR1M 2017 Dan Info Berkaitan :

1. Duit BR1M 2017 Masuk Dalam Akaun Penerima
– Pembayaran akan dibuat secara berperingkat-peringkat mulai tarikh yang dinyatakan menerusi akaun bank penerima berdasarkan maklumat nombor akaun simpanan diberikan oleh penerima semasa melengkapkan maklumat permohonan baru atau kemaskini
– Kecepatan pengkreditan duit BR1M ke dalam akaun simpanan turut bergantung kepada sistem bank penerima

2. Duit BR1M 2017 Melalui Baucar
– Sebahagian kecil penerima yang belum memiliki akaun bank atau tidak memberikan maklumat nombor akaun simpanan semasa membuat / mengemaskini permohonan akan menerima BR1M dalam bentuk baucar yang akan dipos terus ke alamat penerima dan seterusnya boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN)
– Pembayaran BR1M dalam bentuk baucar turut dibuat secara berperingkat-peringkat dan penerima baucar berkemungkinan akan lewat dapat berbanding penerima yang memilih pembayaran BR1M disalurkan melalui akaun simpanan bank

Cara Buat Semakan Status Permohonan / Kemaskini
Untuk mengetahui Permohonan atau Kemaskini diluluskan atau tidak, pemohon dan penerima boleh membuat semakan melalui kaedah berikut:
– Menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 (LHDNM) atau 03-8882 4565/4566 (Kementerian Kewangan) ataupun emel ke br1m@treasury.gov.my
– Melalui online di https://ebr1m.hasil.gov.my

– Keputusan permohonan pemohon juga akan dimaklumkan melalui surat jawapan yang akan dihantar ke alamat kediaman seperti terdapat dalam rekod.

Silakan Share Supaya Semua Penerima Br1m Tahu Akan Tarikhnya. Boleh Buat Raya Haji.

Jika Info ini bermanfaat bagi anda, mohon klik button SHARE !!! terima kasih.

×
loading...
Previous Post
Next Post

post written by:

0 comments: